Süt, Labne, Terayağ da Lider Marka
Süt, hayvanların meme bezlerinin bir sekresyonu olup, süt denildiğinde daha çok inek sütü anlaşılır. Şayet diger hayvanlardan elde edilmiş ise hayvanların tür ismi ile birlikte kullanılır.
Örnegin keçi sütü, koyun sütü gibi. Bütün memelilerde doğumu takiben süt sekresyonu gerçekleşir. Özellikle bebeklerin vazgeçilmez bir gıdası olarak bilinen süt, aynı zamanda yetişkinler için de en önemli gıdadır.
Sütün kesin bileşimini vermek oldukça zordur. Çünkü sütün bileşimini etkileyen mevsim, beslenme koşulları, sağım şekli, sağım zamanı laktasyon periyodu, hayvanın türü, ırkı gibi pek çok faktör vardır. Süt, yağ, laktoz, protein, mineral madde ve sudan oluşan kompleks bir karışımdır.
İnsan yaşamının her evresinde gerekli olan süt, C vitamini ve demir dışında makro ve mikro besin ögeleri için iyi bir kaynaktır. Özellikle çocukluk, gebelik-emziklilik ve yaşlılık dönemlerinde kemik saglıgı açısından oldukça önemli oldugu bilinmektedir.
Süt ve süt ürünlerine özellikle kalsiyum ve fosfor başta olmak üzere bazı önemli mineraller, protein ve riboflavin gibi bazı B grubu vitaminlerin kaynagı olarak bakıldıgında halk saglıgı açısından önemli bir besin grubu oldugu hemen anlaşılacaktır. Süt proteini iyi kaliteli olup, vücutta kullanım oranı % 90’dır.
Süt proteinlerinin vücutta bilinen büyüme-gelişmeye katkısı, doku farklılaşmalarındaki etkinliginin yanı sıra; kalsiyum emilimi ve immün fonksiyonlar üzerine olumlu etkilerinin oldugu, kan basıncını ve kanser riskini azalttıgı, vücut agırlıgının kontrolünde etkin oldugu, diş çürüklerine karşı koruyucu oldugu bilinmektedir. Sütün besin ögesi içerigi elde edildigi hayvan türüne göre farklılık göstermekted ir. Ortalama %88’i su olan inek sütü 100’den fazla farklı bileşen içermektedir. Süt ve süt ürünleri; protein, kalsiyum, fosfor, A vitamini, bazı B vitaminleri (özellikle riboflavin, B12 ) için iyi bir kaynaktır.